Rabo-economen: huizenbubbel dreigt in Amsterdam en Utrecht

Er moeten snel flink wat woningen worden bijgebouwd om de huizenmarkt weer in evenwicht te brengen. Nu al dreigt er in steden als Amsterdam en Utrecht een bubbel, waarschuwen economen van de Rabobank.

Bron: Rabo-economen: huizenbubbel dreigt in Amsterdam en Utrecht

“Kopers met eigen geld gebruiken dat spaarpotje niet om een lagere hypotheek te krijgen, maar om boven de vraagprijs te bieden, omdat ze verwachten dat de huizenprijzen toch wel blijven stijgen.”

Typisch voor een zeepbel. Niemand rekent op termijn met lagere prijzen voor onroerend goed. Als een kip zonder kop rent iedereen achter de koophype aan. Kranten koppen met bouwen en kopen. Op zich al een waarschuwingssignaal. Zeker als men bedenkt dat veel mensen hiervoor een lening met een looptijd van 30 jaar moeten afsluiten. Er zullen tijden aanbreken waarin niet alleen de aanbodkant een rol speelt, maar ook de vraagkant. Het barsten van de zeepbel loopt min of meer parallel aan de algehele economische neergang. De hiermee gepaard gaande forse prijsdaling van huizen en de bevolkingsreductie zorgen dan voor de rest. De huidige  fase is een verkoopfase, geen koopfase. Buy low, sell high. Simpele basisregel, bijna niemand doet het… -DGZ-